FAQ

Često postavljana pitanja

Općenita pitanja

Relativno jednostavno. Nakon što barem otprilike znate što želite, kontaktirate me i tada popričamo na koji način vam mogu najbolje pomoći. Tijekom razgovora ću vas upoznati sa metodama rada, očekivanim rezultatima, cijenama i rokovima. Vi se nakon razgovora odlučujete na suradnju i nakon toga živimo dugo i sretno.

Postoji svojevrsno razmišljanje da je za uspješnu fotografiju dovoljno pritisnuti okidač na aparatu. Fotograf samo treba nešto podesiti i fotografija je tu. Još ju malo popravi u Photoshopu i pošalje na mail. To ne bi trebalo biti skupo. Nasposlijetku, koliko vremena to može uzeti?

Zamislimo da umjesto o fotografiji, govorimo o kuhanju. Recimo da dobar kuhar napravi izvrsno jelo za 20-tak minuta. Zašto taj obrok stoji 200, 300kn ili više? Odgovor je u tome što mu je vjerojatno trebalo deset godina da napravi taj obrok na taj način i to za 20 min. Slično je i u fotografiji. Kad naručite fotografiju (pritom ne mislim na fotografiranje za osobnu), fotograf mora znati uzeti u obzir vrijeme koje je potrebno za izradu (istraživanje lokacije, snimanje, postprodukcija), ali i godine iskustva, troškove opreme i još mnogo toga. Pritisnuti okidač je samo jedna od tih stvari.

Da, one najbolje. Koristim ih za filtriranje. Detaljniji odgovor pogledajte ispod sljedećeg pitanja.

Ok, prvo vam moram priznati jednu tajnu. Ja vam lažem sa fotografijom. Štoviše, svi fotografi vam lažu. Snimatelji isto. Nisu ni oni bolji. To što vam mi prikazujemo, uopće ne odgovara istini. Vi sigurno ne bi tako vidjeli. Evo zašto.

Naš mozak je organ koji stvara sliku. Oči prenose informacije do njega (i to naopako, mozak ih mora okrenuti na pravu stranu da kompenzira prolazak kroz leću oka). Onog trena kada prislonite kameru na oko, vi mijenjate svojusliku svijeta. Zumirajte usko ili široko područje i to više ne odgovara onome što vidite. Podeksponirajte (potamnite) fotografiju, promijeniti dubinsku oštrinu i napravili ste isto. Stvar je u tome što je naš mozak subjektivan. Našu sliku o svijetu određuje mnogo parametara. Primjerice, naš doživljaj boje će biti određen, ne samo fizičkim karakteristikama (čunjićima i štapićima u oku) već i time kakav je naš odnos prema toj boji. Ukratko, realnu sliku je ne moguće prikazati jer ona ni ne postoji. Zato se to fotografi i ne trude. Ono u što ulažu mnogo truda je da prikažu svoj osjećaj i stav koji imaju prema subjektu snimanja.

Koristim fotografsku opremu. Objektive, tijela, dosvjetljivače, računala i ostalo. Svakih nekoliko godina ažuriram svoju opremu pa zato mislim da nema smisla govoriti o njoj. Radije se fokusiram na to što mogu njome napraviti.

Naravno. Sve dok to ne uključuje mijenjanje izvornog sadržaja i dijeljenje/prodavanje fotografija trećim stranama koje ih koriste u svrhu zarađivanja novaca.

Postoji mnogo čimbenika koji utječu na cijenu fotografije. Vrsta snimanja, nivo produkcije i ciljana primjena fotografija su samo neki od njih. Stoga cijenu snimanja/fotografiranja određujem zasebno za svaki posao i to uvijek argumentiram klijentu. Ako vas zanima kolika bi bila cijena realizacije vaše ideje, pošaljite mi upit.