Prve zrake proljetnog sunca podižu sićušne kapljice vode s vlažnog tla i stvaraju mistični veo koji nježno grli početak Kupe.

Kad ljetne žege užare gradski asfalt, jedna od najboljih stvari koje možete napraviti je pobjeći u brda ili na rijeku. A po mogućnosti oboje. Jedna takva lokacija, nalazi se duboko u srcu Gorskog Kotara, prema slovenskoj granici. Naravno, govorimo o izvoru Kupe, mističnom smaragdno-zelenom biseru nacionalnog parka Risnjak. Izvor Kupe je lako pristupačno i odlično mjesto za provesti dan u prirodi, a ima više razloga zašto ga vrijedi posjetiti.

Do izvora možete doći s dvije strane. Brži pristup je iz sela Razloge do kojeg vodi lokalna vijugama (i poprilično oštećena) cesta. Nakon što parkirate iza novouređenog vidikovca, do izvora Kupe vas vodi dobro označena staza. Sam spust traje cca 30m i može biti sklizak samo ako se odlučite na posjet tijekom kišnog razdoblja. Moja preporuka je da posjetite izvor Kupe krajem svibnja ili početkom lipnja. Tada će vas putem pratiti bazge u cvatu, a postoji i dobra šansa da pronađete šumske jagode.

Izvor Kupe

Uz smaragdno zeleni izvor se veže zanimljiva priča. Naime, do prije desetak godina, ovdje je stajala ploča na kojoj je pisalo da je dubina izvora oko 90m. Te ploče više nema, a na novoj se ne navodi dubina izvora. Razlog je taj što još uvijek ne znamo koliko je izvor dubok. Dosad je organizirano nekoliko zarona u kojima su ronioci dosegli dubinu od 154m. Međutim, kao što je slučaj i s još nekim izvorima u Hrvatskoj, prava dubina će još neko vrijeme ostati nepoznanica.

Procjena talijanskog ronioca Luigia Casatia koji je zaronio u Kupu 2007., je da bi dubina mogla sezati i do 200m u čime bi se izvor Kupe svrstao u najdublje izvore u Hrvatskoj. Ali bez obzira na dubinu, 6ºC hladan izvor Kupe je idealno mjesto za ljetno osvježenje.

Ribička staza

Produžite li stazom koja prati korito Kupe, uskoro ćete doći do nedavno obnovljene Ribičke staze. Tri kilometarska šetnica vodi do mjesta Hrvatsko uz samu granicu sa Slovenijom, a realizirana je u sklopu UNDP-ovog Parks projekta. Dok šećete stazom, pažljivo gledajte oko sebe, ali ne radi medvjeda i vukova. Na ovom potezu, moći ćete krajičkom oka uhvatiti vile, proći kroz drveni portal i odmoriti se na pravom krevetu od pruća. To su samo neke od instalacija koje možete naći putem, a postavili su ih studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke prilikom uređenja staze. Ostale vam neću odati, ostavljam vama da ih otkrijete sami.

Antun Cerovečki


Fotograf, autor i zaljubljenik u električna vozila. U potrazi za lijepim i inspirativnim mjestima. Privlače ga projekti koji se bave podizanjem svijesti i koji služe pomicanju vlastitih granica.