Posjet Dolomitima nije potpun bez pogleda na Tre Cime di Lavaredo. Iz svih kuteva.

Prometni redar maše crvenom palicom i usmjerava nas na parkirno mjesto uz rub provalije. Parking od 500-tnjak mjesta je skoro pun, a mi smo uhvatili mjesto 200m niže uz cestu. Radi se o privatnoj cesti i usprkos cijeni ulaska od 30EUR, dobro je doći što ranije kako ne bi ostali kod naplatne kućice. Da, Tre Cime spada u vrlo poznate lokacije, ali to nas ovdje ne smeta. Ovo je veliko područje i može podnijeti toliko ljudi.

Vadimo ruksake iz gepeka i krećemo prema rifugio Auronzo. To je ujedno i početna točka za obilazak. Staza vodi istočno, suprotno od kazaljke na satu. Jutro je i gužva još nije u punom jeku. Sunce se probija u dolinu. U daljini se naziru konture okolnih vrhova. Zastajemo nekoliko puta, fotkamo i divimo se.

Tre CIme

Dolazimo do male kapelice i drugog doma Rifugio Lavaredo. Odatle staza vodi uzbrdo, prema cetralnom platou, najvišoj točki na ruti. Ispred nas izranja poznata vizura tri vrha. Sva snaga i ljepota ovih stijena tu je pred nama. Uživam u toplim, zemljanim nijansama dok promatram tri alpinista kako se penju uz gotovo vertikalni zid. 

Na platou je već pomalo gužva. Svi oni ljudi koje smo sretali putem, ovdje zastaju. Planinari, Instagrameri, organizirane skupine s vodičima, svi fotkaju i snimaju. Iza nas su i alpinisti koji se pripremaju za feratu De Luca – Innerkofler. Vuče me da krenem za njima.

Uz naziv ove ferate koja prolazi kroz tunele iz 1. svjetskog rata, veže se potresna priča koja slikovito opisuje sav besmisao sukoba. Na ovog negostoljubivom području su tri godine ratovali tadašnja Austro–Ugarska i Italija. Sepp Inerkofler, poznati i diljem Europe slavan lokalni planinar, ovdje je poginuo od ruke drugog lokalnog planinara Pietra De Luce tijekom jedne akcije. Kada su talijanski vojnici vidjeli o kome se radi, izvukli su tijelo nesretnog Inerkoflera na vrh gdje su ga dostojno pokopali. Umjesto pušaka, danas se ovdje puca jedino fotoaparatima.

Tre Cime

S platoa se staza račva u dva smjera. Jedan kreće prema zapadu, paralelno uz Tre Cime, a drugi prema trećem domu, Rifugio Locatelli. Ovaj fotogenični dom ili sklonište je dio Alta Via 4 rute i nalazi se u blizini dvije izvrsne ferrate, Toree di Toblin i već spomenute De Luca/Innerkofler. Ako niste vični ferratama, u okolici se nalazi lijepo visoravansko jezero Laghi dei Piani i poznate pećine Tre Cime. Staza se sad spušta 50-tak metara i nakon jednog strmog uspona vodi nas do dva jezerca u podnožju. Radimo kratku pauzu, ali prve kapi kiše nas požuruju prema autu. Prolazimo zadnji dio staze, pozdravljamo krave koje lijeno pasu i uživaju u spektakularnim vidicima kao i mi.

Tre Cime di Lavaredo često nisu mjesto gdje ćete uživati u samoći planina, ali ljepota krajolika preteže nad povremenom gužvom. Ako ipak želite iskusiti planinu na pravi način, rezervirajte smještaj u jednom od Rifugia. Isplati se.

Antun Cerovečki


Fotograf, autor i zaljubljenik u električna vozila. U potrazi za lijepim i inspirativnim mjestima. Privlače ga projekti koji se bave podizanjem svijesti i koji služe pomicanju vlastitih granica.