MapOut se pokazao izvrsnim, ne samo za planinarenje nego i za biciklizam i putovanja općenito.

Planinarske aplikacije s offline kartama već odavno nisu novost, čak i sveznajući Google Maps već godinama podržava ovu opciju. Među morem sličnih apllikacija, MapOut se izdiže s nekoliko poprilično jedinstvenih karakteristika. Iznenadilo me koliko je ovo nepoznata aplikacija. Možda razlog leži u tome što je dostupna samo za iOS, ali dosad nisam upoznao mnogo hikera koji ju imaju na svom mobitelu. Iz nepoznatog razloga, radi se o nepravedno marginaliziranoj aplikaciji, teško ćete pronaći recenziju na webu ili popis na kojem se nalazi. Vrijeme je da to promijenimo.

Što MapOut radi drugačije

Ono po čemu se MapOut razlikuje od ostalih aplikacija je primjena digitalnog modela terena. U prijevodu, to znači da možete dobiti svakakve podatke i izračune. Kao naprimjer, izračun trase. To je posebno korisno ako u hodu odlučite promijeniti rutu. Jednostavno prstom povučete liniju kojom se želite kretati i MapOut će izračunati duljinu, visinsku razliku i napravit će podjelu po kilometrima. Također će izračunati i uzdužni profil terena. Ali nije nužno da sami crtate trasu. Ako imate gpx datoteku na računalu, možete ju pospremiti u aplikaciju tako da ju pošaljete na svoj MapOut mail koji generirate prilikom registriranja (služi samo za tu priliku). Ako se prvi put krećete nekom stazom, trasu možete snimati i ručno. Pogledom na početni ekran, uvijek znate koliko brzo idete i na kojoj ste nadmorskoj visini. GPS prijemnik u iPhone-u prikazuje lokaciju s velikom točnošću što jako dolazi do izražaja kad se krećete slabo markiranim stazama.

Ako niste vični tumačenju slojnica, MapOut vam nudi i mogućnost kvazi 3D prikaza terena. Zakretanjem mobitela, aplikacija umjetno stvara paralaksu pa imate osjećaj da zaista gledate teren u 3D. Kao podlogu, MapOut koristi dobro poznati OpenStreetMap, međutim kvaliteta karata je jednostavno fantastična. To se posebice odnosi na planinarske staze. Na mjestima gdje sam uspoređivao razliku u ucrtanim staza, ispostavilo se MapOut ima ucrtane sve staze kao i karte GSS-a. U praksi, uopće nisam uspio pronaći stazu koja nije ucrtana, a to dosta govori o kvaliteti ovih karata.

Na prošlogodišnjem većem putovanju, imao sam priliku iskusiti sve blagodati loše markiranih staza Paklenice i da nisam sa sobom imao MapOut, vjerojatno ne bih uspio pronaći put. Za cijenu od 5$, odnosno oko 40kn koliko MapOut dođe na AppStoru, mislim da vrijedi kao grah u planinarskom domu. A i lakše sjeda na želudac. Preporuka.

Antun Cerovečki


Fotograf, autor i zaljubljenik u električna vozila. U potrazi za lijepim i inspirativnim mjestima. Privlače ga projekti koji se bave podizanjem svijesti i koji služe pomicanju vlastitih granica.