Rijetko kad imate priliku biti nagrađeni jednim od najljepših pogleda na Jadranu nakon samo 20-tak minuta hoda. Ali Mljet ima stazu koja nudi upravo takvo iskustvo.

Mljet – zeleni otok

Vjerojatno i nije čudno da smo u konkurenciju najljepše staze u Hrvatskoj stavili onu s jednog od najljepših otoka na Jadranu. Vrh na koji se penjemo, zove se Grabova glava i nalazi se na samom rubu Nacionalnog parka Mljet. Jedan pogled na okolnu prirodu objašnjava zašto Mljet zovu još i zeleni otok. Cijela površina otoka prekrivena je mirisnom i gustom borovom šumom koja pruža fantastičnu zaštitu od sunca tijekom planinarenja. Mljet je vjerojatno poznatiji po Odisejevoj špilji, pješčanim plažama u Saplunari i jezerima nacionalnog parka nego planinarskim stazama, što je razlog više da se fokusiramo na planinarenje. Osim toga, posjetitelje ovog site-a ionako baš ne zanima cjelodnevno ležanje na plaži. Međutim, nakon što se kratko okupate u kristalno bistroj vodi Velikog jezera, spremni ste za zalazak sunca na najljepšem mljetskom vidikovcu.

Time magazine je proglasio Mljet jednim od 10 najljepših otoka na svijetu.

Grabova glava

Do Grabove glave možete doći sa više strana, ali mi smo se ovog puta odlučili na najkraću i najlakšu rutu. Staza započinje na oštrom zavoju glavne ceste koja vodi od Polača prema Babinom Polju. Mjesto ćete prepoznati po brklji uz cestu kod koje parkirate automobil i krenete uzbrdo u šumu. (Imajte na umu da ne blokirate brklju jer ju koriste i djelatnici nacionalnog parka.) Prvih 500 m, staza je široka i ne previše uzbudljiva jer hodate kolotrazima. Tada izbija na čistinu nakon koje skrećete s glavne staze i krećete u šumu. Ovo je ujedno i jedino mjesto gdje morate paziti da ste na dobrom tragu, stoga smo vam osigurali besplatni gpx trag kojeg možete preuzeti ovdje. Sada počinje i onaj bolji dio puta. Idućih 500 metara, hodate klasičnom planinarkom stazom i prilazite kamenom grebenu. Nakon svega 15-tak minuta, stižete do završnog uspona kojeg čini nekoliko kamenih gromada. Da bi ih osvojili, morat ćete koristiti ruke i noge. 

Konačno, ispred vas se otvara pogled kojeg “zastaje dah” (ako niste navikli na planinarenje). U protivnom, dah će biti u redu, ali vjerojatno ćete biti oduševljeni okolinom. Na sjeveru se cijelom dužinom prostire Pelješac, prema jugu su Otranska vrata, na istoku se izdižu mljetski grebeni, a prema zapadu puca pogled na mljetska jezera i južnu stranu nacionalnog parka. Mirisi i pogled su zaista jedinstveni. Vrh ima i veliki potencijal za promatranje zvijezda.

NP Mljet, Grabova glava

Želite li nastaviti dalje, staza vas dalje vodi prema Montokucu i Solinama, ali dio koji prolazi Grabovom glavom je vizualno najzanimljiviji. Rijetko kad imate priliku biti nagrađeni jednim od najljepših pogleda na Jadranu nakon samo 20-tak minuta hoda, ali ova staza nudi upravo to. Osim što je kratka, planinarska staza do Grabove glave na Mljetu je dinamična i pogodna za veću djecu koja uživaju u penjanju (i dobra prilika da ih odmaknete od mobitela). Stoga, ako tražite izgovor da posjetite Mljet, upravo ste ga dobili. Javite kako je bilo.

Antun Cerovečki


Fotograf, autor i zaljubljenik u električna vozila. U potrazi za lijepim i inspirativnim mjestima. Privlače ga projekti koji se bave podizanjem svijesti i koji služe pomicanju vlastitih granica.