Trend super telefoto objektiva je započeo sa Tamronom SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD pribiliživši raspon od +400mm ljudima koji su još uvijek vezani za svoje bubrege (čitaj: ne trebaju prodati dijelove tijela). Radi se o vrlo laganom objektivu obzirom na žarišnu duljinu. I dok mu se sa optičke strane može uputiti poneki prigovor, Tamron ima nevjerojatnu cijenu. Sigma je prepoznala marketinšku priliku i izbacila na tržište Sigma 150-600mm/5-6,3 DG OS HSM, a slijedio ga je Nikon 200-500mm f/5.6E ED VR. Ovi objektivi nude korisnicima dosad nedokučivi doseg po privlačnim cijenama što dolazi nauštrb maksimalnog otvora blende. Sigma, koja je predmet ove recenzije, dolazi u dva cjenovna ranga, Conteporary koji je izravna konkurencija Tamronu SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD dok se skuplja Sport varijanta natječe sa Nikon 200-500mm f/5.6E ED VR. Imao sam priliku isprobati sva tri objektiva (osim Nikona, koji nije bio dostupan u vrijeme pisanja ove recenzije) i ovdje ću se fokusirati na onaj za kojeg mislim da daje najviše za novac, a to je Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sport.

Sigma 150-600mm f5-6.3 dg os hsm

Rukovanje

Prva stvar koju ćete primijetiti je težina i izvrsna kvaliteta izrade. Sviđa mi se što su u Sigmi odlučili staviti početnu žarišnu duljinu 150mm. Za moj stil fotografije, ovo dodaje veliku dozu upotrebljivosti. Međutim, budući da se govorimo o otvoru blende od f/5-6.3, nemojte očekivati da ćete uspjeti dobiti maksimum snimajući iz ruke, barem ne na više od 300mm. Sa težinom od jedva preko 2kg, ovo je daleko od laganog pa bi zaista trebali imati dobar stativ i glavu.

Za razliku od Contemporary verzije, Sport ne dolazi sa poklopcem objektiva nego sa platnenom navlakom u obliku kante. Možda to i nije super važno, ali bi više volio malo bolju zaštitu za tako veliki prednji element. Kad objektiv držite vertikalno, od težine će se izvući do kraja (nema unutarnje fokusiranje) pa su u Sigmi dodali prekidač kojim možete zaključati žarišnu duljinu na kojoj se nalazite. Prsten za nogu je najbolji koje sam dosad isprobao. Okreće se mekano i nježno klikne na svakih 90º što znači da se možete brzo i bez pomicanja oka sa tražila, preorijentirati iz portretnog u landscape način komponiranja. U odnosu na skuplji Nikon 70-200 f/2.8, ovaj prsten je svjetlosnim godinama daleko. Kad smo kod Nikona, onima koji snimaju tim kamerama će rukovanje Sigmom biti teško i nezgrapno. Iako postoji Nikon verzija objektiva, prsten za zoom i fokus su zadržani kao na Canonovim objektivima. Budući da Sigma nema unutarnje fokusiranje, prilikom zumiranja se izvlači prema naprijed i tada ćete jako osjetiti pomicanje teških staklenih elemenata. Često sam fokusirao sa dvije ruke (da, koristio sam stativ) da smanjim stres na bajonet. To je moj jedini prigovor ovom objektivu. Neki kompromisi u dizajnu su morali biti napravljeni kako bi se spustila cijena. Imajte na umu da ipak govorimo o objektivu koji ide do 600mm i košta svega 12,500.00kn. Pod uvjetom da su optičke performanse na dovoljno visokoj razini, bio bih spreman prihvatiti ove kompromise. U Sigmi su napravili dobar posao što se tiče cijene i kvalitete izrade.

Sigma 150-600
Nikon D800, Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sport, @270mm, f/5.6, 1/30s

Kvaliteta slike

Ako ste očekivali dramatične oblake i prekrasne zalaske, bojim se da ću vas razočarati. Naime, bogovi vremena nisu imali previše milosti za moje želje tijekom zadnjih deset dana. Uspio sam uhvatiti nekoliko trenutaka bez kiše, ali osim toga, sve što imam je gomila mokrih stabala.

Sigma 150-600
Morko stablo tijekom kiše, Nikon D800, Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sport, @440mm, f/14, 1,6s

 

Sigma 150-600
100% izrez sa 100% morkog stabla

Ono što me najviše zanimalo je, je li ovaj objektiv dovoljno oštar za DSLR visoke rezolucije. Dobra vijest je da su moje sumnje bile neopravdane. Zaista je oštar. Loša vijest je… zapravo i nema loše vijesti. Na f/5.6 je vidljivo snažno vinjetiranje koje uglavnom nestaje do f/11 što u ovom slučaju ne nalazim problematičnim jer pomaže tome da se usmjeri oko prema centru. Budući da govorimo rasponu žarišne duljine od 4x, Sigma daje zaista impresivne rezultate, a fotografije su oštre i pune detalja. Mogao bih se vidjeti kako koristim ovaj objektiv za pejzažnu fotografiju (iako bih morao uzgojiti malo veće bicepse za lakše rukovanje). Na objektivu ćete pronaći dva načina OS (ili optičke stabilizacije) koji dobro funkcioniraju, ali za najbolje rezultate je najbolje koristiti stativ i MUP (mirror lock-up). Autofokus nisam opsesivno testirao, ali iz nekoliko dana provedenih sa Sigmom, mogu reći da je relativno brz i točan, što sam i očekivao od objektiva te klase.

Sigma 150-600

 

Sigma 150-600
100% izrez

Konkurencija

Trenutno, Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM je nema. Jeftinija Contemporary verzija i Tamron nisu loši, ali definitivno nisu u razini sa Sport verzijom, pogotovo na 600mm, gdje je razlika najveća. Glavnu konkurenciju vidim jedino u trenutno nedostupnom Nikon 200-500mm f/5.6E ED VR koji mi se prema preliminarnim rezultatima čini kao izvrsna opcija za Nikon korisnike.

Bundek

Zaključak

Kome je namijenjen? Pejzažni fotografi ili oni koji snimaju ptice, bit će sretni sa Sigmom. Za one koji snimaju sport, ovo je prespor objektiv, iako mu ime sugerira drugačije. Za nas ostale, to nije nužno loše. U svakom slučaju, pejzažni fotografi će imati najviše koristi od ove Sigme koja je napravila zaista dobar objektiv.

Evo i za i protiv u nastavku.

Za:
Izvrsna kvaliteta izrade
Dobra optika
Dobra cijena (pogotovo za objektiv od 600mm)

Protiv:
Težak prsten za zumiranje
Spor
Nespretna ergonomija za Nikon korisnike