Prvo CO2 neutralno putovanje koje povezuje Nacionalne parkove i Parkove prirode

5000km

Iznosi duljina puta koji povezuje Nacionalne parkove i Parkove prirode

0 emisija CO2

će biti ispušteno u atmosferu prilikom putovanja

Preko 200 fotografija

donirano Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode

Opis projekta

Tijekom listopada 2016. i rujna 2017., napravio sam prvo CO2 neutralno putovanje kojim sam povezao hrvatske Nacionalne parkove i Parkove prirode. Tijekom gotovo dva mjeseca na putu i prijeđenih 5000km kroz najljepše predjele Hrvatske, napravio sam više od 200 profesionalnih fotografija i napisao 10 članaka za razne časopise. Električno vozilo koje sam imao na putu je Mitshubishi iMiew koji ima autonomiju do 150km. Tijekom prve faze projekta, obišao sam Parkove prirode kontinentalne Hrvatske: Kopački rit, Papuk, Lonjsko polje i Žumberak. U drugoj fazi projekta, koja je započela godinu dana kasnije, krenuo sam na znatno na dulju dionicu koja me vodila od Zagreba prema Dubrovniku. Put me vodio kroz inspirativne krajobraze Nacionalnih parkova i Parkova prirode primorske Hrvatske. Parkovi Risnjak, Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Paklenica, Krka i Kornati, ali i Parkovi prirode Učka, Vransko jezero i Biokovo bili su neke od postaja koje sam zabilježio. Ovo činim kako bi podržao Nacionalne parkove i Parkove prirode koji su u sklopu programa “Zelena linija” nabavili električna i Plug-in električna vozila i pripadajuću infrastrukturu, ali i iz mnogo drugih i meni važnijih razloga.

Ciljevi:

  • pokazati iz prve ruke kako izgleda putovanje električnim vozilom i ukazati na prednosti takvog načina putovanja
  • potaknuti izgradnju infrastrukture za električna vozila
  • potaknuti korištenje alternativnih izvora energije
  • podizanje svijesti o očuvanju krajolika
  • podizanje svijesti o osobnoj odgovornosti za svijet u kojem živimo
  • pokazati da svatko od nas ima mogućnost promijeniti stvari na bolje

Rezultati

Nakon obilaska, fotografije i članci su izašli u nekoliko časopisa (National Geographic Hrvatska, Hrvatska vodoprivreda, Oslobođenje (BiH) intervju na Z1), a u pripremi je još nekoliko članaka za vodeće dnevne novine, magazine i web portale. Dvadeset najboljih fotografija je isprintano u velikom formatu i nalaze se na izložbi u ImpactHub-u. Ostali datumi i lokacije izložbe uskoro:

20. 03. – 02. 04. 2018. Pikto Galerija, Zagreb
15. 06. – 15. 07. 2018. ImpactHub Zagreb

Sponzori

Mitsubishi Motors Croatia
Filex

Uključite se

Najbolji način da se uključite u projekt je putem donacija u opremi. Na ovakvom projektu čak i mala donacija za tvrtku, može značiti veliki doprinos. Na taj način pridonosite još boljim i kvalitetnijim rezultatima i omogućujete mi da stvaram.